@misc{Orkusz_Agnieszka_Znaczenie_2017, author={Orkusz, Agnieszka and Bogacz-Radomska, Ludmiła}, identifier={DOI: 10.15611/nit.2017.4.04}, year={2017}, rights={Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy}, publisher={Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu}, description={Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2017, Nr 4 (27), s. 55-65}, language={pol}, abstract={Przyprawy nadają potrawom swoisty zapach, smak i barwę. Ponadto są stosowane w leczeniu wielu chorób i schorzeń m.in.: infekcji bakteryjnych, kaszlu, chorób wątroby, ponieważ wykazują działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze, bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne oraz antynowotworowe. Celem pracy była charakterystyka wybranych przypraw, w ramach której przedstawiono ich zastosowanie oraz zalecenia związane z ich stosowaniem w dietach leczniczych}, title={Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka}, type={artykuł}, keywords={przyprawy, dieta lecznicza, żywienie człowieka, spices, therapeutic diet, human nutrition}, }