Struktura obiektu
Tytuł:

Gluten w żywności – korzyści i zagrożenia

Tytuł publikacji grupowej:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Tytuł odmienny:

Gluten in food – profits and threats

Autor:

Orkusz, Agnieszka ; Garaszczuk, Aleksandra

Temat i słowa kluczowe:

gluten ; dieta bezglutenowa ; celiakia ; alergia ; nietolerancja pokarmowa

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies; 2018; Nr 4 (31); s. 52-64

Abstrakt:

Gluten jest mieszaniną prolamin występujących w ziarnach takich zbóż, jak: pszenica, jęczmień, żyto, owies. Obecność glutenu w diecie może wywoływać nieprawidłową odpowiedź organizmu, która może się objawiać jako celiakia, nadwrażliwość lub alergia na gluten. Jedyną skuteczną metodą leczenia chorób wywołanych przez gluten jest jego całkowita eliminacja z pożywienia. Ze względu na panującą modę na dietę bezglutenową wiele osób eliminuje gluten ze swoich jadłospisów, mimo że nie są one zmuszone do stosowania diety eliminacyjnej. Celem artykułu było przedstawienie podstawowych informacji dotyczących glutenu z punktu widzenia konsumenta. Charakterystyka zbóż zawierających gluten, problemy związane z nietolerancją glutenu w diecie, dieta bezglutenowa to główne zagadnienia omówione w pracy.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2018

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2018.4.03

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2018, Nr 4 (31)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-SA 4.0

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: