Struktura obiektu
Tytuł:

Rola substancji słodzących, w tym polioli, w diecie człowieka. Badania ankietowe

Tytuł publikacji grupowej:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Tytuł odmienny:

The role of sweeteners, including polyols, in the human diet. Questionnaire surveys

Autor:

Ciekańska, Agnieszka ; Lesiów, Tomasz

Temat i słowa kluczowe:

substancje słodzące ; poliole ; badania ankietowe ; sweeteners ; polyols ; surveys

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37, s. 34-56

Abstrakt:

Celem pracy jest przedstawienie zwyczajów żywieniowych dotyczących substancji słodzących oraz wiedzy na ich temat i częstotliwości ich spożycia ze szczególnym uwzględnieniem polioli. Na podstawie przeprowadzonych badań ankietowych stwierdzono, że kobiety, wybierając produkty żywnościowe kierują się wartością energetyczną, a mężczyźni kierują się smakiem. Wiedza na temat szkodliwości nadmiernego spożycia cukru jest bardzo wysoka, choć nie każdy wiedział, że spożycie substancji słodzących ma bardziej korzystny wpływ na zdrowie niż spożycie cukru. Mniej niż połowa osób uważała, że wszystkie dopuszczone do spożycia substancje słodzące są bezpieczne dla zdrowia. Kobiety spożywają częściej niż mężczyźni niektóre produkty o naturalnej zawartości polioli (kalafior i gruszki) i są bardziej świadome tego, w jakich produktach żywnościowych są one obecne. Wiele osób nie wie, że spożywa substancje intensywnie słodzące (np. w gumach do żucia) oraz poliole (np. w owocach i warzywach). Ponieważ prawie każdy konsument (świadomie lub nieświadomie) spożywa poliole przynajmniej w niewielkich ilościach, to istnieje potrzeba zwiększenia dostępu do informacji dotyczących substancji słodzących.

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2021

Typ zasobu:

artykuł

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2021.37.02

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2021, Nr 37

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-SA 4.0

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: