Struktura obiektu
Tytuł:

Znaczenie przypraw w żywieniu człowieka

Tytuł publikacji grupowej:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies

Tytuł odmienny:

The importance of spices in human nutrition

Autor:

Orkusz, Agnieszka ; Bogacz-Radomska, Ludmiła

Temat i słowa kluczowe:

przyprawy ; dieta lecznicza ; żywienie człowieka ; spices ; therapeutic diet ; human nutrition

Opis:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2017, Nr 4 (27), s. 55-65

Abstrakt:

Przyprawy nadają potrawom swoisty zapach, smak i barwę. Ponadto są stosowane w leczeniu wielu chorób i schorzeń m.in.: infekcji bakteryjnych, kaszlu, chorób wątroby, ponieważ wykazują działanie przeciwwirusowe, bakteriobójcze, bakteriostatyczne, przeciwgrzybicze, antyoksydacyjne oraz antynowotworowe. Celem pracy była charakterystyka wybranych przypraw, w ramach której przedstawiono ich zastosowanie oraz zalecenia związane z ich stosowaniem w dietach leczniczych

Wydawca:

Wydawnictwo Uniwersytetu Ekonomicznego we Wrocławiu

Miejsce wydania:

Wrocław

Data wydania:

2017

Typ zasobu:

artykuł

Format:

application/pdf

Identyfikator zasobu:

doi:10.15611/nit.2017.4.04

Język:

pol

Powiązania:

Nauki Inżynierskie i Technologie = Engineering Sciences and Technologies, 2017, Nr 4 (27)

Prawa:

Pewne prawa zastrzeżone na rzecz Autorów i Wydawcy

Prawa dostępu:

Dla wszystkich zgodnie z licencją

Licencja:

CC BY-NC-ND 3.0 PL

Lokalizacja oryginału:

Uniwersytet Ekonomiczny we Wrocławiu

×

Cytowanie

Styl cytowania: